Maakbare natuur?

Ik kan het niet laten.
Eigenlijk zou ik het liefst aardige stukjes over de natuur willen schrijven. Er gebeuren echter zoveel nare dingen dat ik die niet kan negeren. Vandaag zag ik weer eens een aantal herten in het bos achter ons huis. Hoe vaak je zo ook ziet, het blijft altijd prachtig deze majestueuze dieren met hun imposante geweien te ontwaren tussen de bomen. Vandaag lees ik dat de Gelderse gedeputeerde Van Dijk heeft gezegd dat van de 3.000 herten die nu op de Veluwe rondlopen, er 2.000 moeten worden dood geschoten. In Nederland worden momenteel meer dieren afgeschoten dan er rondlopen, zo moet je concluderen, dat is toch niet normaal?

Als het draagvlak voor al deze dieren te klein is, het stuk land waarop ze leven niet groot genoeg, zou je toch dode herten bij bosjes moeten aantreffen? Wilden we niet dat de herten vrij baan kregen om zich te verplaatsen tot over de Duitse grens? Hebben we last van de herten, geven ze overlast? Misschien wel hier en daar, op plekken waar de dieren het bos eenvoudig verlaten kunnen om te gaan fourageren in het bewoonde gebied. Dat gebeurt ook in mijn woonplaats. Er heerst weer een voedseltekort en aan het eind van de winter, hetgeen nu het geval is, verlaten de herten ’s nachts het bos en trekken door de straten op zoek naar wat eetbaars. Je hoort zelden iemand klagen, mensen staan  soms verrukt naar buiten te kijken als ze zien dat de dieren langs komen, de krantenjongens kijken in de vroege morgen hun ogen uit,  en zodra het licht wordt, trekken de herten zich weer terug in het bos. Dat gebeurt eigenlijk elk jaar. Moet je ze daarom afschieten? Niemand vraagt erom. 2.000 van die prachtige dieren als schietschijven voor de jagers….

Gravure: Adriaen Collaert.

Zwijnen treffen hetzelfde lot, en ganzen. Bij duizenden worden ze geƫlimineerd omdat ze afkomen op onze vette en weldoorvoede landerijen. Bevers dreigen ook al voor teveel schade te zorgen. Waarom werden die dieren dan opnieuw in ons land uitgezet?
Bakken vol geld werden en worden er uitgegeven om de hamsters in Limburg in leven te houden. Er sterven er meer dan er geboren worden, ondanks alle beschermende maatregelen. Waarom moet je daarmee doorgaan als de biotoop niet meer geschikt is voor deze dieren. Hetzelfde liedje voor het Korhoen. Eigenwijze mensen blijven maar jonge vogels uitzetten en even zo snel sterven ze of worden ze opgevreten. De leefomgeving waarin deze vogels floreerden, is er gewoon niet meer, die hebben we vernield. De herintroductie van de otter kan ook als mislukt beschouwd worden. De dieren zijn niet in staat zich aan te passen aan omstandigheden die ze niet kennen en worden aan de lopende band op de autowegen doodgereden. Waarom dan tegen beter weten in doorgaan met deze experimenten.

In ons overvolle landje  probeert men  her en der vanuit nostalgische gevoelens om het verleden te laten herleven.  Dieren die we door ons toedoen verdreven hebben uit hun biotopen, door ze te vernielen en te laten verdwijnen, willen we weer terug. Liefst met vele en dan ook nog graag de wolf die ze kan bejagen. Wat doen we als er naderhand teveel wolven komen? Edelherten waren altijd al in ons land. De wilde zwijnen die nu ons land bevolken, hebben we te danken aan  Willem II die zo graag deze dieren doodschoot (evenals onze toekomstige koning die zich daar ook mee bezighoudt), dat hij, toen ze er praktisch niet meer waren,  ze aanvulde met dieren uit Duitsland. Wij zitten nu met de gebakken peren vanwege alle schade die zwijnen aanrichten en zij zijn de klos doordat ze nu met zo vele zijn.

In Nederland is geen goed beleid voor de omgang met onze fauna. Het is gebroddel in de marge, ondoordacht hapsnapbeleid  en hoog tijd dat daar eens iets aan gedaan wordt.


22 februari 2013



Geen opmerkingen:

Een reactie posten