De Schepping 3 - Wonderen

Nu het voorjaar nadert voltrekken zich in de natuur weer vele "wonderen der schepping".
De geslachtsorganen van vogels, die in de winter gereduceerd waren omdat ze toch niet nodig waren, ontplooien zich nu weer om de voortplanting mogelijk te maken. In eenzelfde regelmaatbepalen hormonen hoe de vogel zich gedragen zal: wegtrekken of hier blijven, paren en voortplanten. Tweemaal per jaar maken vogels onvoorstelbare reizen om heen en weer te vliegen naar hun broed- en/of overwinteringgebieden. Het kan gaan om duizenden kilometers.


Binnenkort trekken amfibieën weer naar het water, waaronder salamanders. Hun huid moet daartoe veranderen van droog naar nat, hun ogen van bij- naar verziend. Salamanders kunnen organen repareren die beschadigd raken of afgerukt worden of door henzelf worden afgestoten bij gevaar. Poten groeien opnieuw aan, ogen kunnen vervangen worden. Het zijn wonderen waar de mens alleen maar jaloers van kan worden. Bladluizen die weldra weer op het nieuwe blad zitten kunnen zich beurtelings voortplanten zonder dat er een partner aan te pas komt, om een volgende keer jonge bladluisjes te produceren nadat ze wel gepaard hebben, zodat er ook weer mannetjes komen. Sommige vrouwtjes sluipwesp dragen een bacterie bij zich die de wesp zodanig manipuleert dat ze zonder paring nakomelingen kan voortbrengen. Die worden dan ook weer vrouwelijke sluipwespen. Maar als de wesp een bepaalde, in honing voorkomende schimmel eet, gaat ze zich weer voortplanten door te paren met een mannelijke wesp.


 En wat te denken van de overwinterende vlinders die in schuurtjes, houthokken of hangend aan een stengel de strengste vorst kunnen overleven door dat er in hun lijfjes iets zit als antivries. Sommige zoogdiervrouwtjes kunnen hun embryo's in de wacht zetten zodat ze zich pas ontwikkelen op momenten dat het optimaal is om geboren te worden. Ook kunnen sommige dieren hun embryo's totaal absorberen als de vooruitzichten voor hun jongen slecht zijn door omstandigheden in de natuur. En wat te denken van zeepaardjes, ze zijn het toppunt van emancipatie. Bij de paring geeft het vrouwtje haar eitje door aan de man die het ontvangt in zijn buikholte waar de jonge zeepaardjes zich ontwikkelen. Vogels zijn geëvolueerd van waterdieren tot vliegende. Maar sommige vogels kunnen beide zaken verenigen. Een IJsvogel kan bijvoorbeeld tot een diepte van 60 meter onder water duiken en zwemt met zijn vleugels. Er zijn meer vogels die voedsel zoeken onder water; de aalscholver en de waterspreeuw zijn er voorbeelden van maar ze duiken niet zo diep als de ijsvogel. Op de Galapagoseilanden leeft trouwens een Aalscholver die niet meer vliegen kan maar over is gestapt op zwemmen. Een omgekeerde vorm van evolutie dus. Geleerden achten het niet onmogelijk dat die ooit verder door het leven gaat met vinnen.


We hoeven niet eens zo ver te kijken om wonderen en wondertjes in de natuur te zien. De planten en bomen die elk jaar weer opnieuw beginnen, de super georganiseerde kolonies in een mierenhoop, de bij die met een speciale dans haar nestgenoten de weg wijst naar plekken waar nectar te halen valt. Of de gierzwaluw die eind april weer vanuit Afrika naar ons toe vliegt en dan zo'n 200 dagen onafgebroken in de lucht blijft. Of je nu gelooft in een daadwerkelijke schepping, of dat het vormen zijn van voortgaande evolutie, er verandert niets aan. De wonderen, groot en klein, zijn overal om ons heen. Je hoeft er alleen maar voor open te staan en je ogen de kost te geven. Dan volgt er alleen maar verbazing en respect voor alles wat in de natuur mogelijk is en waartoe wij mensen niet in staat zijn. Als je dat allemaal tot je neemt, ben je blij met het feit dat je een natuurliefhebber bent. Het voegt iets toe aan het leven, het verrijkt het, laat je genieten. Kortom: natuur is goed voor een mens.




22 februari 2017

2 opmerkingen:

Ton zei

N.a.v. van deze serie:
"Waarom werd de mens pas op de laatste dag geschapen? Opdat men hem als hij te ijdel wordt, kan zeggen: de mug werd eerder geschapen dan jij".
(Uit de Talmoed)

Silvia, Vlaardingen zei

Heb me zeer vermaakt met je drieluik. De eerste vond ik het leukst en de laatste het opzienbarends. Dank!

Een reactie posten